Tudnivalók Thaiföldről

Hol található Thaiföld?

 

A Thaiföldi Királyság Délkelet-Ázsia szívében fekszik: északon a hegyvidék, az ország közepén lévő sík rizsföldek, az észak-keleti irányban található farmvidék és a tengerparti vonal trópusi szigetei sok változatosságot ígérnek. Thaiföldet eltérő kultúrák és tradíciók alkotják, az ország büszke történelmére, trópusi éghajlatára, vendégszerető népére.

 

Milyen az időjárás?

 

Thaiföld egy trópusi klímával rendelkező ország, amihez hozzátartozik a meleg hőmérséklet, illetve a magas páratartalom. A januári és a februári időszak kellemesen meleg, az év legforróbb hónapja a március, április és a május. Júniustól októberig tart az esős időszak, ezután novemberben és decemberben van a leghűvösebb, de még ekkor is 20 Celsius fok az átlaghőmérséklet. Mielőtt útnak indul tájékozódhat a következő időszak thaiföldi időjárásról, itt a hőmérséklet mellett megtalálja a széllel és a tengerrel kapcsolatos időjárási paramétereket is.

 

Mi Thaiföld fizetőeszköze és milyen pénzt érdemes kivinnem?

 

Thaiföld nemzeti fizetőeszköze a thai bath, jelölése THB. Az eurón és az amerikai dolláron kívül elfogadott az angol font is. A legtöbb boltban fizethetünk bankkártyával is, szinte az összes, Magyarországon használatos bankkártyát elfogadják. Készpénzt bankautomatából is tud felvenni, de ekkor kedvezőtlenebb lehet az árfolyam, mivel a hazai bankok többsége nagyon magas illetéket számol fel a külföldi készpénzfelvételért.

 

Mit lehet tudni telefonálásról illetve az internet elérésről?

 

Ha hosszútávon marad akkor érdemes thai sim kártyát venni. A hívások percenkénti 6-8 forint között szoktak mozogni. Ha nincs szüksége thai sim kártyára, akkor érdemes még otthon ellenőrizni szolgáltatóját, hogy mennyibe kerülnek a roaming díjak Thaiföldről. Az internet Thaiföldön technikai szempontból nagyon fejlett, a legtöbb szállodában van internet-csatlakozási lehetőség, de használhatóak az utcai internetkávézók is - így olcsón léphet kapcsolatba családjával, barátaival.

 

Érdemes beoltatnom magam kiutazás előtt? Mire érdemes figyelnem érkezésem után?

 

Thaiföldi utazásunk előtt érdemes felkészülni az esetleges betegségek ellen. Leginkább a malária ellen érdemes védekezni, ez ellen védőoltást lehet beadatni, amit az indulás előtt 4-6 héttel érdemes megtenni. A malária ellen gyógyszereket is lehet szedni a kint tartózkodásunk alatt. Figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk helyi csapvízet, ugyanis a kinti tisztítási technológiák még nem olyan fejlettek, mint Európában, illetve olyan jeget se fogyasszunk, ami csapvízből készült. Érdemes előre tájékozódni, hogy ha esetlegesen megbetegednénk, hogy hol található a legközelebbi olyan egészségügyi intézmény, ahol turistákat el tudnak látni.

 

Mennyi pénzt érdemes kivinnem Thaiföldre?

 

Annyi készpénzt kell kihozni, amennyi kitart egy pár napig, esetleg hétig. Ehhez össze kell számolni az első pár nap/hét felmerülő költségeit. Veszélyes, ha valakinek csak készpénze van, érdemesebb egy dombornyomott bankkáryát csináltatni kiutazás előtt, ha lehet akkor internetes hozzáféréssel. Thaiföldön mindenhol vannak bankautomaták (ATM). Fontos megjegyezni, hogy egy ATM-ből általában 20 ezer Baht-ot lehet maximum kivenni egy nap (kb. 150 ezer Ft) és minden kivételnél 150 baht-ot levon számlánkról. Így érdemes csak hetente-kéthetente egyszer kivenni nagyobb összeget.

 

Mit vigyek magammal Thaiföldre?

 

A tartózkodás hosszától függően csak a legszükségesebbeket. Kint szinte minden beszerezhető.

A többségük olcsóbban mint Magyarországon, vagy más országokban. De fontos kihangsúlyozni, hogy minden az igényeinktől függ. Ha ragaszkodunk az import termékekhez akkor drágábban tudunk hozzájutni mintha otthon vásárolnánk.

Az öltözék és ruhák tekintetében kizárólag nyári dolgokat hozzunk ki. Thaiföldön nagyon sok olcsó ruhát gyártanak, érdemesebb kint megvenni ha megtehetjük anyagilag.

 

Az iskoláról bővebben

Mit kell tudnom a Walen Iskoláról?

 

A Walen Iskola egy thaiföldi bejegyzésű cég, mely a Thaiföldi Oktatási Minisztérium által elfogadott és elismert oktatási intézmény. A Minisztérium által tudunk biztosítani vízumot hosszútávra. Leginkább külföldi diákjaink vannak, akik egy új nyelvet sajátítanak el nálunk. Évente több mint 2000 tanuló fordul meg nálunk a világ minden tájáról. Egyesek hosszabb mások rövidebb ideig tartózkodnak Thaiföldön.

 

Milyen korosztálynak szól ez az iskola? Csak fiatalok járhatnak? Kikkel fogok találkozni az iskolában?

 

Egyáltalán nem csak fiatalok járhatnak, 12 éves korttól 80 éves korig vannak diákjaink. Ez egy privát iskola mely minden korosztályt megcéloz. Hiszen nyelvet nem csak a fiatalok tanulnak, illetve vízumra mindenkinek szüksége van Thaiföldön. Sok magyar tanulónk van akik tanulnak és élvezik Thaiföld szépségét. 70 országból vannak diákjaink, így biztos lehet benne, hogy igazi nemzetközi csapatban fog tanulni.

 

Milyen helyszíneken tanulhatok?

 

Jelenleg 8 helyszínen van iskolánk. Ezek mind különlegesek Thaiföld más-más részein találhatóak.

A következő helyeken: Bangkok, Pattaya, Chiang Mai, Chiang Rai, Cha Am, Hua Hin, Phuket, Koh Samui

 

Hogyan kezdjek neki ha érdekel ez a lehetőség?

 

Elöször lépjen kapcsolatba a magyar nyelvű megbízottunkkal. Ezt megteheti e-mailben, Skype-on vagy telefonon. A weboldal “JELENTKEZZ” opcióját is érdemes használni. Utána kapcsolatba lép Önnel megbízottunk, majd tájékoztatja a részletekről.

 

Milyen szolgáltatásokat nyújt az iskola ingyen?

 

A beiratkozást magyar nyelvű megbízottunkkal teheti meg a diákunk, lehetőség van magyar bankszámlás utalásra is. Az online történő beiratkozás magyar nyelven történik.

Emellett magyar nyelvű megbízottunk tanácsokat tud adni, telefonos tolmácsolásban is tud segíteni, amikor nem tud egy helyen személyesen ottlenni.

 

Miben segít a magyar megbízott?

 

Tanácsadásban, online beiratkozásban (mindent magyar nyelven biztosít), telefonos tolmácsolásban ha szükséges.

 

Mennyi időbe telik mire megkapom a vízumomat, hol tudom intézni?

 

Maximum 4-6 hét, ez attól függ melyik iskolába íratkozik be. Egyes helyeken gyorsabb, máshol többet kell várni. Mi terjesztünk minden a Thaiföldi Oktatási Minisztérium elé. Előtte szükségünk van pár adatra a diákunktól. A vízumigénylés feltétele a beiratkozás, a tandíj befizetése (két részletben lehetséges). Ezt online bármely országból intézhetjük, nincs szükség Thaiföldön tartózkodni. Sőt érdemesebb Thaiföldön kívül igényelni, így majd nem lesz szükség elhagyni Thaiföldet a vízummódosítás miatt. Ha túristavízummal jön valaki az országba, utána módosítani kell tanulói vízumra, amit csak az országon kívül tehet meg. Ezt a szomszédos országok valamelyikében teheti meg, ez időbe telik és plusz költségekbe.

Ha elkészültek dokumentumok az Oktatási Minisztériumon keresztül akkor továbbítjuk a diákunk felé aki beviszi egy Thaiföldi Nagykövetségre. Ott bepecsételik az útlevelébe, majd 3 hónapja lesz a diáknak belépni Thaiföldre.


Tanulhatok, tartózkodhatok rövid távon is Thaiföldön? Lehetséges online tanulnom?

 

Természetesen rövidtávú tartozkodás és tanulás is lehetséges. Illetve akár intenzív tanfolyam is, mely 1 hónapos, vagy 2-3 hónapos időtartamra szól. Sokan kiutaznak évente egy-két hónapra, élvezik a napsütést egy gyönyörű tengerparton, nekik érdemes a kellemest a hasznossal összekötni, és megtanulni egy új nyelvet is a tartózkodás alatt. Esetleg thaiul tanulni és jobban belemélyedni a thaiok kultúrájába, hétköznapjaiba.

 

Sok diákunk online tanul nálunk. Egyre többen köztük magyarok is. Áraink a magyar árakhoz viszonyítva is olcsóak, módszerünkkel valóban sokat fejlődhet az aki minket választ.

 

Miben tudnak segíteni ha le szeretnék telepedni, munkát vállalni Thaiföldön?

 

Szivesen nyújtunk segítséget, tanácsadást, de garanciát az iskola nem vállal arra, hogy diákunk sikerrel fog járni. Diákjaink között sokan online dolgoznak, thaiföldi vállakozásuk van, tanítanak iskolában. Mivel Thaiföld távoli, idegen ország, nem érdemes mindent egy lapra feltenni, azt szoktuk ajánlani diákjainknak, hogy úgy foglalják le a repülőjegyet, hogy ha nem találnának munkát akkor addig tartson ki a pénzük. Thaiföldön mindenki magáért felel, és ha felelőtlenül gondolkodik annak beláthatatlan következményei lehetnek. Ezt elkerülendő körültekintőnek kell lennünk, és jól megválogatni azokat a személyeket akikben megbízunk.

 

 

* A fent szereplő információk változhatnak az Oktatási Minisztérium rendeleteitől függően, illetve iskolánként eltérhetnek. A változtatások jogát fenntartjuk.

 

Az árakról bővebben

Úgy hallottam Thaiföld nagyon olcsó ország. Igaz ez?

 

Ez a legtöbbet feltett kérdés, amit a legnehezebb megválaszolni. Sajnos sokan csalódtak már amiatt, hogy az interneten arról olvastak, hogy milyen olcsó az ország, de amikor megérkeztek akkor szembesültek vele, hogy ez távol áll a valóságtól. Mások pont az ellenkezőjét tapasztalták. Mindenkinek mást jelent az olcsó és a drága kifejezés, illetve a termék vagy szolgáltatás minősége amit megkap érte. Természetesen Thaiföld a thaioknak a legolcsóbb, ha azon a szinten szeretne élni valaki mint ők akkor számára Thaiföld valóban nagyon olcsó hely. Ez csupán annyit jelent, hogy hosszútávra bérel egy kisebb lakást, leginkább thaiok lakta olcsóbb helyen, napi szinten thai ételeket fogyaszt, olcsó kifőzdében vagy az utcán szabadtéren. Nem költ sokat taxira, inkább buszozik, motorozik, kerékpározik. Azokon a helyeken mozog ahol a thaiok, ott lakik, vásárol, kapcsolódik ki. Viszont tény, hogy vannak akik többre vágynak. Fontos megjegyezni, hogy ha valaki tanulni akar Thaiföldön, esetleg később dolgozni, annak érdemesebb szerényebben élnie, spórolnia. Ami valjuk be nem egyszerű Thaiföldön, sokan elcsábulnak, és úgy érzik ők most csak nyaralni akarnak, szórakozni, kikapcsolódni. Ezt is lehet, de ezeknek az élvezeteknek megvannak az árai Thaiföldön. Lezárva ezt a gondolatot a magyarok számára Thaiföld szerényebb keretek között olcsóbb és ne felejtsük el, hogy Thaiföldet leginkább a gazdagabb országok polgárai preferálják az ország olcsósága miatt (pl. angol, amerikai, ausztrál)

 

Mit érdemes tudni ha hosszútávra bérelek egy lakást?

 

A lakást rövid és hosszú távra egyaránt ki lehet bérelni, előnye, hogy általában egy havi letét kifizetésén felül semmilyen egyéb költséget nem kell fizetni (ez a bérlet lejártakor visszajár). Szállodai menedzsmenttel felügyelt kiszolgálásra lehet számítani, a szállodai árakhoz képest lényegesen olcsóbban. Egy ilyen ingatlan gyakorlatilag bármilyen időtartamra kibérelhető, hosszabb távú bérlet esetén az árak még kedvezőbbek.

 

 

Tájékoztató jellegű árak

 

Szállás

 

 

Átlagos vendégszálló a Khao San Road-on

 

(kicsi, ventilátorral, hideg vizes közös fürdőszoba)   

 

1000  Ft/este

 

Átlagos 3*-os szálloda, hotel   

 

4300 Ft - 8500 Ft /este

 

Átlagos 5*-os szálloda, hotel   

 

20000 Ft felett /este

 

Condominimum/apartmant (legalább egy hónap tartózkodás! Előleget kell fizetni!)

 

 

Külvárosi helyen, ventilátorral, saját mellékhelységgel  

 

15000-25000 Ft / hónap

 

Külvárosi helyen, légkondicionálóval, saját mellékhelységgel, meleg vizzel

 

25000-40000 Ft / hónap

 

Belvárosi helyen , légkondicionálóval, saját mellékhelységgel, meleg vizzel, + úszómedence/fittneszterem

 

50000-100000 Ft/hónap

 

Étel / Ital

 

 

Tej (1 liter)     

 

350 Ft

 

Szeletelt kenyér (500 g) 

 

200 Ft

 

Tojás (12)       

 

350 Ft

 

Friss sajt (1 kg)  

 

3800 Ft

 

Csirkemell (csont és bőr nélkül) 

 

700 Ft

 

Almák (1 kg)

 

500 Ft

 

Narancs (1 kg)  

 

500 Ft

 

Krumpli (1 kg)  

 

280 Ft

 

Saláta (1 fej)    

 

140 Ft

 

Viz (1.5 liter)

 

120 Ft

 

Üveg bor     

 

2000-4000 Ft

 

Thai sör (0,5 liter)  

 

300 Ft

 

Import sör (0.33 liter)   

 

600 Ft

 

Egy doboz cigaretta (Marlboro) 

 

500 Ft

 

Egy doboz thai cigaretta  

 

140 Ft

 

Készételek (az árak éttermenként eltérőek)

 

 

Egy tál thai étel, rizs, hús  + egy olcsó ital         

 

230 - 500 Ft

 

Egy tál thai étel, rizs, hús  + egy olcsó ital a Khao San Road-on   

 

700 Ft

 

Nyugatias étel + ital        

 

700 Ft - 2000 Ft

 

MacDonalds BigMac - kicsi / nagy adag     

 

630 Ft / 660 Ft

 

Utcán készitett Grillezett csirke + ragadós rizs   

 

120 Ft

 

Nagy Singha sör (630 ml)  

 

350 Ft

 

Kicsi Singha sör egy átlagos bárban (330 ml)     

 

430 Ft - 1000 Ft

 

1 liter viz a boltból

 

30 Ft - 50 Ft

 

Utazás

 

 

Taxi (alapár)  

 

250 Ft-tó

 

Tuk-tuk        

 

kb 500 Ft

 

Csatorna hajó  

 

35-45 Ft

 

Skytrain-BTS      

 

140 Ft - 250 Ft

 

Ruha

 

 

Olcsó póló        

 

700 Ft - 1000 Ft

 

Olcsó cipő       

 

3000 Ft - 10000 Ft

 

Eredeti márkás női ruha   

 

10000 Ft

 

1 pár eredeti Nike cipő              

 

kb 20000 Ft

 

Szórakozás / szokásos tevékenységek

 

 

Mozi jegy

 

1000 Ft - 1500 Ft

 

Belépő a legnépszerűbb klubokba, diszkókba

 

2000 Ft - 4000 Ft

 

Olcsó hajvágás                

 

400  Ft

 

Újság (The Nation, Bangkok Post)  

 

140 Ft

 

Fittnesz klub

 

10000 Ft/hónap

 

Tenisz klub           

 

800 Ft / óra

 

Internet kávézó      

 

200-800 Ft/óra

 

Kereset

 

 

Átlagos kereset Bangkokban thaioknak   

 

70000 Ft - 100000 Ft

 

Átlagos kereset Bangkokban (fehér) külföldieknek     

 

140000 Ft-400000 Ft

 

 
 

Érdekességek Thaiföldről 

Hófehér homok a tengerparton, örök forróság, luxusnyaralások - legtöbben így gondolnak Thaiföldre. Íme néhány érdekesség, amelytől még vonzóbbá válik a mosoly országa

 

1. Két természeti világörökséggel is büszkélkedhet Thaiföld. Az egyik a Dong Phayayen - Khao Yai erdőegyüttes, ahol több mint 800 állatfaj él; többségük veszélyeztetettnek vagy kritikusan veszélyeztetettnek számít. A másik pedig a 6000 négyzetkilométernyi területű Thung Yai-Huai Kha Khaeng Nemzeti Park és Vadrezervátum, ahol többek között lepkeagámát és tapírt is lehet látni.

2. Évente 6,5 millió tonna rizst exportál, amivel a világ rizsexportőrei között bizony magasan az első helyen áll. Nagy becsben tartják itt ezt a növényt, hiszen egész Thaiföldnek mindösszesen a negyedén van földművelésre alkalmas talaj, s ezek többségén rizst termesztenek. Az itt élők egyébként minden étkezés alkalmával fogyasztanak rizst.

3. Thaiföld az egyike a legerősebb buddhista országoknak. A nemzeti vallás a theravada buddhizmus, az itt élők több mint 90 százaléka gyakorolja. Élnek itt azonban iszlám, keresztény és hindu hívők is. A thaiok többségének rendkívül fontos a buddhista meditáció, amit naponta végeznek a belső béke, harmónia megtalálása érdekében.

4. Ha szeretnénk jönni-menni, akkor érdemes az itteni tömegközlekedés szupereszközét, a tuktukot kipróbálni. Valójában ez egy megfi zethető árú taxi, aminek alapja egy háromkerekű vázra szerelt kismotor. A 125-150 köbcentis járgányokban 3 főt lehet szállítani.

5. Egészségük egyik nagy titka, hogy sok hal- és rákfélét esznek. Szinte minden étel mellé odateszik a nam prik nevű halmártást. Emellett a gyümölcsöknek és a félig nyers zöldségeknek is jelentős a szerepük a thai gasztronómiában.

6. A thai emberek kézfogás helyett úgynevezett wai üdvözléssel köszöntik egymást találkozáskor. Ennek lényege, hogy a mellük előtt összeteszik a kezüket lótuszbimbó formában. Többnyire a fiatalabb üdvözli először az idősebbet, de teheti ezt úgy is, hogy az orra elé emeli a wait.

  

Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken

 

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it